Εργαστήρι Μαθηµατικών

Εργαστήρι Μαθηµατικών

Η µαθητευόµενη µάγισσα ΧιΨι και ο καθηγητής Τετράγωνους-Τετράγωνους

«Δεν είµαι καλός στα Μαθηµατικά». Ενήλικες, έφηβοι αλλά ακόµα και µικρά παιδιά διατυπώνουν τακτικά την παραπάνω φράση, σαν να είναι κοινότυπο πια στις κοινωνίες µας πως τα Μαθηµατικά είναι για λίγους! Είναι όµως έτσι; Πώς µπορούµε να ξεπεράσουµε το φόβο για τα Μαθηµατικά, την αντίληψη πως αποτελούν ένα συνονθύλευµα αυθαίρετων κανόνων, τύπων και υπολογισµών που την ορθότητα τους πρέπει να επιβεβαιώσει ο δάσκαλος ή έστω «κάποιος που ξέρει»; Ξεκινώντας από τους µικρούς µαθητές και τις µικρές µαθήτριες, το Ανεµόπτερο φιλοδοξεί, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή των παιδιών και προκρίνοντας την πρωτοβουλία και την αυτενέργειά τους, να τα βοηθήσει να «κάνουν» Μαθηµατικά, να υποθέσουν, να διερευνήσουν, να κατασκευάσουν τις βασικές τους έννοιες.

Καλούµε λοιπόν τους µικρούς µας φίλους και τις µικρές µας φίλες να βοηθήσουν τη µαθητευόµενη µάγισσα ΧιΨι (η οποία και αυτή πιστεύει ότι «δεν είναι καλή στα Μαθηµατικά») να αντιµετωπίσει τις προκλήσεις που της βάζει ο αγαπηµένος της καθηγητής Τετράγωνους-Τετράγωνους. Θα καταφέρει η ΧιΨι να γίνει µια µεγάλη µάγισσα;

Στις περιπέτειές της θα επιλύσουµε γρίφους και προβλήµατα µέσα από παιχνίδια, κατασκευές και δραµατοποίηση. Θα προσεγγίσουµε θεµελιακές έννοιες των Μαθηµατικών (έννοια του αριθµού, έννοια των πράξεων, µετρήσεις κ.α.) και ταυτόχρονα θα εξασκήσουµε τη φαντασία µας.
Πέρα από τα ίδια τα Μαθηµατικά, το εργαστήρι έχει ως σκοπό την ανάπτυξη καίριων κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των παιδιών µέσα στο πλαίσιο της οµάδας συνοµηλίκων. Ρητοί του στόχοι είναι το µοίρασµα υλικών, παιχνιδιών και του χώρου, η εναλλαγή σειράς σε δραστηριότητες και σε διάλογο, η διαπραγµάτευση και η συνεργασία στην οµάδα.

ΘΕMΕΛΙΑΚΕΣ EΝΝΟΙΕΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΜΑΘΗMΑΤΙΚΑ

Για παιδιά Α΄- Β΄ Δηµοτικού: έννοια του αριθµού, η πρώτη εικοσάδα, πρόσθεση και αφαίρεση, χρήµατα, βάρος, µετρήσεις, σχήµατα και στερεά.
Για παιδιά Γ΄- Δ΄ Δηµοτικού: έννοια του αριθµού, η θεσιακή αξία των ψηφίων, ο πολλαπλασιασµός και η διαίρεση, οι δεκαδικοί αριθµοί, τα κλάσµατα, µετρήσεις.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

10 εβδοµαδιαίες συναντήσεις (διάρκειας 90 λεπτών) µε τα παιδιά, 2 δίωρες συναντήσεις µε τους γονείς στην αρχή και στο τέλος του εργαστηρίου.

 

Κόστος συμμετοχής των εργαστηρίων:  35 ευρώ το µήνα. Σε κάθε εργαστήρι υπάρχει έκπτωση 15% ανά άτοµο για τα αδέρφια, 15% ανά άτοµο για παρέα παιδιών-φίλων και 15% ανά άτοµο για τα παιδιά που θα παρακολουθούν και τα δύο εργαστήρια. Κάθε εργαστήρι συντονίζεται από οµάδα δύο εκπαιδευτικών.

Έναρξη: από αρχές Οκτώβρη και για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Μέγιστος αριθμός παιδιών ανά ομάδα: 6. Τα εργαστήρια δεν είναι ανοιχτά για την είσοδο νέων µελών κατά τη διάρκειά τους, όμως υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού νέων ομάδων παιδιών. Στις εγγραφές τηρείται σειρά προτεραιότητας.