Εργαστήρι Συναισθηµάτων

Εργαστήρι Συναισθηµάτων

“Αναγνωρίζω – Εκφράζω – Διαχειρίζοµαι τα Συναισθήµατά µου“

Το Βιωµατικό Εργαστήρι απευθύνεται σε τέσσερις ηλικιακές οµάδες: προσχολική ηλικία, Α΄- Β΄, Γ΄- Δ΄ και Ε΄- ΣΤ΄ δηµοτικού.

Σ’ αυτό το εργαστήρι θα συµµετέχουµε σε θεατρικά παιχνίδια και ψυχοκινητικές δραστηριότητες, σε παιχνίδια ενδυνάµωσης, εµπιστοσύνης και συνεργασίας, σε κύκλους επικοινωνίας και εικαστικές δραστηριότητες και θα γίνουµε µέλη µιας µυστικής ταχυδροµικής λέσχης. Με λίγα λόγια, θα αυτοσχεδιάσουµε, θα υποδυθούµε, θα κινηθούµε, θα ζωγραφίσουµε, θα σχολιάσουµε, θα παίξουµε.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να διερευνήσουν τα συναισθήµατά τους και να προσεγγίσουν αποτελεσµατικούς τρόπους διαχείρισής τους. Ξεκινώντας από τα βιώµατα της παιδικής τους καθηµερινότητας θα ενισχυθεί η αναγνώριση και η έκφραση των συναισθηµάτων τους και θα διευρυνθούν οι στρατηγικές επίλυσης κι αντιµετώπισης έντονων καταστάσεων. Κεντρικός στόχος σε όλες τις δραστηριότητες είναι η ενδυνάµωση του εαυτού και η ενίσχυση της ενδοπροσωπικής και διαπροσωπικής νοηµοσύνης του παιδιού.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

11 εβδοµαδιαίες συναντήσεις (διάρκειας 90 λεπτών) µε τα παιδιά, 1 συνάντηση µε τους γονείς (η 12η), ατοµικό φάκελο µε υλικό του προγράµµατος για κάθε παιδί.

ΠΡΟΓΡΑMMΑ ΒΙΩMΑΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

1η & 2η συνάντηση:
Παιχνίδια γνωριµίας, βιωµατικές δραστηριότητες επικοινωνίας:
Ακούω – Συζητώ – Διαπραγµατεύοµαι

3η συνάντηση:
Εγώ ο Μοναδικός. Εγώ και οι Σηµαντικοί Άλλοι.

4η & 5η συνάντηση:
Αναγνωρίζω, εκφράζω, µοιράζοµαι τα συναισθήµατά µου.
Έµφαση στα συναισθήµατα της Λύπης, της Χαράς και της Ζήλειας.

6η & 7η συνάντηση:
Οι αποχρώσεις του Θυµού, από τη σιωπή έως τη σύγκρουση.
Τεχνικές επίλυσης και διαχείρισης.

8η & 9η συνάντηση:
Ο κύριος Φόβος και οι παρατρεχάµενοί του: προσωπικές φοβίες, φόβος για πρόσωπα, εκφοβισµός (bullying), ο φόβος του λάθους και της αποτυχίας.
Τεχνικές αντιµετώπισης και διαχείρισης.

10η συνάντηση:
Ουφ, µ’ αυτό το άγχος… Φτου ξελευθερία!

11η συνάντηση:
Παιχνίδια ενδυνάµωσης, προσωπικοί στόχοι, κλείσιµο οµάδας και ραντεβού για µια ακόµη συνάντηση µε ελεύθερο παιχνίδι, µουσική και γλυκά.


Κόστος συμμετοχής των εργαστηρίων
:  35 ευρώ ανά 4 συναντήσεις. Σε κάθε εργαστήρι υπάρχει έκπτωση 15% ανά άτοµο για τα αδέρφια. Κάθε εργαστήρι συντονίζεται από οµάδα δύο εκπαιδευτικών.

Έναρξη: από αρχές Οκτώβρη και για όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Μέγιστος αριθμός παιδιών ανά ομάδα: 8. Τα εργαστήρια δεν είναι ανοιχτά για την είσοδο νέων µελών κατά τη διάρκειά τους, όμως υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού νέων ομάδων παιδιών. Στις εγγραφές τηρείται σειρά προτεραιότητας.